Povestea mea cu ”Oamenii fericiți citesc și beau cafea” a început într-o zi superbă de vară…pe țărmurile mării Adriatice. De fiecare dată când îmi pregătesc bagajul pentru călătorii, cărțile sunt la categoria lucruri esențiale, în special atunci când se anunță lenevit pe plajă și zile cu mult Soare.
De ce am ales acest titlu?
Pentru că iubesc cafeaua și pentru că am simțit că o să fie una din acele cărți care o să ofere o nouă sclipire vieții mele, ceea ce s-a și întâmplat.
Încă de la primele pagini am trăit întreaga experiență prin ochii lui Diane, surprins într-una dintre cele mai dificile perioade ale vieții. Primele capitole au avut un gust amar…ceea ce m-a făcut să empatizez cu momentele de revenire după pierderea cuiva drag. Am trecut prin momentele de negare, izolare, furie și apoi paginile au continuat cu mult așteptata acceptare.
Trauma personajului principal este extrem de bine conturată, făcând romanul să iasă din tiparul poveștilor siropoase, grație acestui realism care se apropie foarte bine de viața reală. Ca un scurt fir al poveștii, Diane, eroina cărții, își pierde soțul și fiica într-un teribil accident…se izolează și renunță să mai trăiască, primele capitole găsind-o închisă în apartamentul ei, îmbrăcată în hainele soțului.
Cea mai bună parte a cărții este călătoria de redescoperire pe care Diane o parcurge, pentru a se regăsi pe sine în lupta cu amintirea și dorul familii pierdute. Pe parcursul unui an viața lui Diane devine un coșmar în care retrăiește pierderea, între cei patru pereți reci ai apartamentului ei. Biletul către o nouă viață vine atunci când prietenul cel mai bun Felix, omul care o susține necondiționat, îi oferă o călătorie cadou în Irlanda, pentru a ieși din rutina suferinței. Aici, pe tărâmul cu plaje reci și peisaje vii, Diane face pace cu trecutul și se redescoperă. Aici mă opresc cu detaliile cărții, pentru că nu vreau să stric magia pentru cei care aleg să o lectureze.
Recomand cu drag această carte tuturor celor care trec printr-o perioadă dificilă sau celor care își doresc o lecție de viață. Cartea este simplă, ușor de lecturat și se potrivește de minune serilor de vară, la apus, alături de un pahar de vin sau zilelor călduroase, în care soundtrack-ul este dat de valurile mării. Cel mai mult am fost impresionat de profunzimea personalităților personajelor, descrise până în cele mai profunde trăiri, poate pentru că autoarea este psiholog.
De asemenea, trebuie să vă împărtășesc și un mic secret…
Această carte a fost și începutul lecturării tuturor cărților semnate de către Agnes Martin-Lugand și astăzi ea este răspunsul la întrebare ”Cine este scriitorul tău preferat?”.
De asemenea, pentru a încheia într-o notă pozitivă…cea mai importantă lecție pe care am învățat-o lecturând acest roman este: totul este efemer…și de aceea încerc să trăiesc fiecare clipă la intensitate maximă! So carpe diem and read on!
Poți comanda cartea de pe Cărturești de aici