Gătitul la foc este una dintre cele mai vechi arte culinare. Cu câteva secole în urmă, oamenii improvizau grătarele pentru a găti o varietate mare de bucate. Acum, însă, datorită tehnologiei avem acces la o mulțime de dispozitive, de diferite tipuri, cunoașterea cărora ne poate satisface preferințele culinare.
Poporul român este un iubitor de carne, mititei sau legume la grătar. Practic, nicio sărbătoare nu trece fără a folosi în grădină cel mai bun gratar electric, pe gaz sau pe cărbune. Gătitul pe grătar este des frecventat și în SUA, unde 63% din populație face grătar lunar, iar 75% dintre adulți dețin un astfel de aparat.
Principii generale de funcționare
În general, grătarele pentru a prepara ingredientele funcționează fie pe cărbune, fie pe căldură. Și dacă în primul caz, dispozitivul este instalat în grădină, atunci pentru a utiliza dispozitivul în încăpere, aveți nevoie de unul pe căldură, cum sunt grătarele electrice sau grătarele pe gaz.
Astfel, cele mai comune dispozitive se pot clasifica în felul următor:
– gratare pe gaz;
– aparate electrice;
– dispozitive pe cărbune.
Unul dintre modelele populare de grătare de uz casnic sunt aparatele care funcționează cu energie electrică. Gratarul electric îți permite sa gatesti alimente fără a folosi grăsime și ulei (totul curge într-o tavă specială). Multe modele includ funcțiile de prăjire, încălzire și chiar coacere.
Grătarele electrice sunt mai ușor de curățat, nu sunt dependente de cărbune sau propan și sunt sigure pentru spațiile mici.
Gratare pe gaz
Aceste modele sunt perfecte pentru familiile cu mai mulți membri care au nevoie de o suprafață mai mare pentru a prepara mâncărurile. Un gratar cu gaz poate fi pornit rapid, se încălzește în scurt timp și este ușor de întreținut, dacă este curățat după fiecare utilizare.
Cu un astfel de aparat nu se obține aroma de afumare, precum la cele pe cărbune, dar asta nu înseamnă că mâncărurile sunt mai puțin delicioase.
Grătare cu cărbune
Acest model este probabil cel mai ieftin și econom grătar. Este perfect pentru persoanele care iubesc aroma de cărbune, gătesc pentru puține persoane și nu vor să cheltuiască prea mulți bani.
Grătarele cu cărbune sunt clasice și portabile, pot fi transportat și utilizate atât în propria grădină, cât și în sânul naturii. Acestea se încălzesc mai lent, în comparație cu celelalte modele, dar pot deveni mult mai fierbinți. Întreținerea și curățarea iau mai mult timp, pentru că trebuie curățată cenușa, însă pentru cei care apreciază afumarea cărnii sau legumele, aceste aspecte nu reprezintă un impediment.
Articol publicat de Gardianul
https://www.facebook.com/gardianul.ro
https://www.instagram.com/gardianul/
https://www.youtube.com/c/Gardianul
https://ro.pinterest.com/gardianulRO/
https://medium.com/@gardianul.ro
https://www.reddit.com/user/gardianulgardianul