Te-ai apucat de meșterit ceva în curte sau de construit diverse obiecte din metal ce necesită o îmbinare rezistentă și aspectuoasă? Atunci cu siguranță știi care este importanța realizării unei suduri ca la carte și cât de mult contează să ai niște aparate de sudura profesionale.
Sudura este o procedură complexă, folosită de obicei în ateliere specializate, prin care se unesc două obiecte din materiale metalice sau termoplastic cu ajutorul unor aparate de sudură. Pe o scară largă, acestea sunt utilizată în domeniul industrial și în domeniul construcțiilor, dar și în ateliere mai mici ori acasă, pentru fabricarea diverselor obiecte ornamentale.
Având în vedere că acest procedeu utilizează energia electrică și căldura, alături de alte material de adaos, cel care întrebuințează aceste aparate sudura trebuie să aibă măcar o minimă pregătire și experiență de lucru.
Așadar, dacă vrei să ai la îndemână oricând cel mai bun aparat de sudură pentru treburile pe care le faci și vrei să folosești în mod adecvat și în siguranță, trebuie să stăpânești anumite cunoștințe elementare, să știi cum funcționează, dar și care sunt etapele și regulile pe care trebuie sa le respecți.
În acest articol vei afla tot ce trebuie sa știi despre asta dar și cum să alegi cele mai bune aparate de sudura, potrivite nevoilor tale.
Ce am luat în considerare pentru alegerea materialelor pentru sudură
Înainte de a achiziționa un asemenea dispozitiv și de a te întreba care sunt cele mai bune marci de aparate de sudura sau unde poți găsi aparate de sudura ieftine, ar trebui mai întâi să știi exact pentru ce urmează să fie utilizat și în ce condiții.
- Tipuri de aparate de sudură
- Aparate de sudură cu electrozi înveliți de tip redresor sau transformator (MMA): sunt acele aparate tradiționale, folosite de obicei pentru unirea unor bucăți de material (de obicei feros) cu ajutorul materialului rezultat din topirea electrodului.
Cum funcționează: În zona în care se produce arcul electric se degaja o cantitate mare de căldură ce duce apoi la topirea electrodului.
Utilizare: Acest tip de aparate de sudura poate fi folosit pentru lipirea diferitelor tipuri de materiale, indiferent de grosimea lor. Este recomandat profesioniștilor, fiind absolut necesară experiența în domeniu pentru a-l folosi.
Caracteristici:
- Poate fi folosit pentru sudarea diverselor tipuri de materiale, atât în ateliere închise, cât și în aer liber, în condiții de vânt.
- În cazul materialelor mai groase, este necesară aplicarea mai multor straturi de material de adaos, respectiv de electrod.
- Aparate de sudura mig mag care funcționează pe bază de gaz inert MIG sau activ MAG.
Cum funcționează: Procesul de sudura presupune topirea unui fir metalic/sârmă. În urma topirii se unesc apoi două bucăți de materiale, în timp ce este eliminat un gaz care împiedica depunerea de reziduuri pe suprafata metalica.
Utilizare:
- Gazul inert poate fi folosit pentru sudarea metalelor și a materialelor precum aluminiu, cupru sau titan
- Gazul activ poate fi folosit pentru sudarea oțelului
Caracteristici: Acest tip de aparat de sudură are drept rezultat o sudură rezistentă, chiar și atunci când se folosesc materiale mai subțiri, netedă și curată, fără reziduuri.
Dispozitivele din această categorie pot fi utilizate atât de către experți, cât și de persoanele începătoare, cu recomandarea de a fi întrebuințate numai în spații închise.
- Aparate de sudura tig cu gaz inert (TIG)
Cum funcționează: Folosește un electrod neconsumabil, fabricat din tungsten sau wolfram, pentru lipirea bucăților de materiale. Gazul eliberat are rolul de a proteja suprafața de sudare împotriva oxidarii.
Utilizare: Poate fi folosit pentru lipirea unor materiale feroase și neferoase, chiar și pentru cele subțiri.
Caracteristici: Acest tip de aparat realizează o sudură precisă, rezistentă și fără reziduuri, însă procesul de sudare durează mai mult. Deoarece este mai greu de folosit, este recomandat persoanelor cu experiență.
- Aparatul de sudură autogen
Cum funcționează: Acest tip de aparat de sudura folosește o flacără oxiacetilenica și un fir metalic pentru topirea metalelor,
Utilizare: Este folosit și pentru lipirea materialelor prin unirea imediată după topire, însă cel mai adesea este utilizat pentru tăierea sau perforarea metalelor.
Caracteristici: Poate suda chiar și materiale ruginite sau degradate. Acesta produce multă căldură în timpul procesului de sudare, cauzând ocazional deformări pe suprafața materialului. Acest tip de dispozitiv poate fi folosit chiar și de către de persoanele incepatoare, atât în atelier închis, cât și în aer liber, în condiții de vânt.
O categorie aparte de aparate utilizate pentru a suda o reprezintă acele aparate de sudura invertor
Invertorul de sudură este un aparat care consumă puțină energie, fiind ușor de cuplat la sistemul casnic de alimentare cu energie electrică și ușor de folosit. Poate fi transportat cu ușurință, având o greutate maximă de 5 kg.
Cum funcționează:
- Picăturile de metal topit de la electrod sunt transferate cu ușurință la materialul de bază. Astfel se previne o posibilă întreruperea arcului electric din cauza picăturilor ce produc de obicei un scurtcircuit între electrod și piesa sudată.
– Arcul electric este amorsat printr-un curent de sudură cu o valoare mai mare la fiecare sudura nouă.
– În cazul în care electrodul se lipește de piesa sudată, curentul este întrerupt în mod automat și apoi poate dezlipit cu ușurința, fără a fi deteriorat.
Caracteristici: Spre deosebire de aparatele de sudură tradiționale, un invertor de sudură este mai compact și are dimensiuni mult mai reduse. Totodată, aceste aparate sudura invertor sunt aparate sudura ieftine.
- Tipurile de electrozi folosiți
Pe lângă tipul de aparat propriu-zis folosit pentru sudură, un alt element principal de care depinde calitatea manoperei efectuate și de care trebuie să ții cont este electrodul, adică liantul folosit efectiv pentru a uni cele două bucăți de material.
Electrozii sunt clasificați în funcție de materialul învelișului acoperitor:
- Electrozii rutilici au învelișul fabricat din oxid de titan (rutil) și ilmenit. Totodată, au un conținut bogat în Hidrogen. Pot fi folosiți pentru atât sudura în curent alternativ cu acumulatori cât și în curent continuu, la priză. Totodată, pot fi folosiți atât pentru sudura verticală, cât și pentru ca orizontal.
Avantaje:
- Arcul electric produs este stabil
- Baia de sudura este fluidă
- Pot fi folosiți chiar și pentru materialele
Dezavantaje:
- Sudura rezultată este este una bună, însă are o rezistență scăzută în caz de impact.
- Electrozii bazici au, după cum o spune și numele lor, un înveliș bazic alcătuit din carbonat sau clorură de calciu. Acest tip de electrod este folosit pentru îmbinarea aliajelor și a tablelor cu un conținut ridicat de carbon.
Avantaje:
- Deoarece baia de sudură este vâscoasă, electrozii bazici permit sudura în toate pozițiile.
- Materialul de adaos este produs în cantități mari.
- Pot fi folosiți chiar și pentru materialele subțiri, iar sudura obținută este rezistentă.
Dezavantaje:
- Au un conținut scăzut de hidrogen;
- Arcul electric are o amorsare greoaie și este instabil;
- Pot fi folosiți numai pentru sudura în curent continuu;
- Electrozii celulozici au un înveliș alcătuit din materiale organice, care eliberează gaze ce protejează baia de material și sunt ideali pentru sudarea țevilor
Avantaje:
- Pot fi folosiți destul de des și nu produc mult material rezidual;
- Au un conținut ridicat de hidrogen;
Dezavantaje:
- Electrozii celulozici pot fi folosiți doar pentru sudura în curent continuu cu tensiune ridicată;
- Produc o sudură neregulată;
- Tipul de material sudat
În timp ce unele materiale sunt mai pretențioase și necesită anumite condiții de sudare, altele sunt extrem de versatile.
De exemplu, oțelul se poate preta foarte ușor pe orice tip de aparat de sudură. Pe de cealaltă parte, aluminiul, fiind un metal mai dificil, necesită ceva mai multă atenție deoarece se deformează ușor la sudură și în plus, are o conductibilitate mare.
Din aceste motive, de regulă, cel mai bun aparat de sudură pentru aluminiu este cel care folosește o formă de energie alternativă și nu funcționează pe bază de electrod consumabil. În acest caz, este recomandată utilizarea unui aparat de sudură de tip TIG.
Unele dintre cele mai pretențioase materiale pentru sudat sunt titanul, cuprul și magneziul, necesitând un aparat de sudură care să funcționeze cu electrod fără rol de adaos.
- Aparate de sudura preturi
Ultimul, dar nu cel din urmă, acest aspect este un criteriu foarte important de care trebuie să ții cont atunci când vrei să cumperi un aparat de sudură. Prețul unor astfel de dispozitive variază de la doar câteva sute de lei, până la o cifră cu 3 zerouri. Așa că dacă ai nevoie de un aparat propriu pe care să-l folosești doar în propria gospodărie, fără să mai chemi un meșter de fiecare dată, poți apela cu succes la un aparat de sudură de tip invertor, care sunt relativ ieftine si eficiente, ușor de folosit chiar și de către cei mai puțin experimentați.
Top cele mai bune aparate de sudura profesionale de tip invertor
- Aparat de sudura procraft MMA 285A, invertor profesional, model 2019 H285 (EF-1738)
PRO
- Are un sistem de răcire cu aer, care protejază aparatul de supraîncălzire.
- Poate fi folosit și în aer liber, atât de către profesioniști,cât și de către începători.
- Deoarece are o greutate redusă, aparatul de sudura ProCraft asigură utilizatorului un confort maxim în timpul lucrului.
- Invertorul este economic.
CONTRA
- Instrucțiunile de folosire ale dispozitivului, traduse în limba română, se obțin de la furnizor doar printr-o solicitare scrisă.
- Cablurile de alimentare sunt de lungimi relativ scurte, așadar ai nevoie de un prelungitor la îndemână
De ce am ales acest produs
Brandul ProCraft Germany, , este unul de top, având pe piață unele dintre cele mai bune aparate de sudura profesionale din acest moment.
Aparatul de sudură ProCraft H285 (EF-1738) este un dispozitiv multifuncțional, atât pentru tăierea cât și pentru sudarea metalelor feroase. Acesta funcționează cu electrozi cu dimensiunea cuprinsă între 1.5 și 4mm și poate fi folosit în orice regim : profesional, semiprofesional si hobby.
Amperajul poate atinge o valoare de până la 285A, iar pentru mai mult confort, tensiunea este afișată pe display. În funcție de materialul care trebuie sudat și electrozii folosiți, se poate selecta modulul optim de funcționare. Aparatul de sudură ProCraft H285 (EF-1738) include un sistem de protectie scurt-circuit, supra-curent de putere și un ventilator încorporat, care asigură stabilitatea regimului de temperatură.
- Aparat sudura Brillo 320S AH LCD de tip invertor
PRO
- Dispozitivul incorporează automate de protecție de scurt-circuit și supra-curent de putere.
- Deține controlul asupra puterii de ieșire și asupra amperajului din timpul procesului de sudare.
- Funcționează cu toate tipurile de electrozi (electrozi SSSI-1345, SSSI-1355, etc )
- Are afișaj electronic.
CONTRA
- Are o capacitate minimă de putere
De ce am ales acest produs
Aparatul de sudat tip invertor BRILLO 320 este proiectat pentru sudarea de tip DC și poate fi folosit atât în viața de zi cu zi, pentru lucrările din gospodărie, cat și pentru lucrări profesionale. O trăsătură distinctă a acestui dispozitiv este dimensiunea sa compactă și greutatea redusă. Datorită puterii sale reduse, acesta poate fi folosit chiar și în incinte cu un consum mare de energie electrică precum clădirile cu mai multe etaje, apartamente, case și cabane.
Aparatul de sudură Brillo de tip invertor este capabil sa funcționeze și conectat la un generator, în cazul în care nu există posibilitatea de acces la o rețea continuă de 220V și necesită electrozi cu dimensiuni între 1.5 și 5.0 mm.
- Set Aparat de Sudura Invertor Almaz 250a AZ ES002 + Mască de sudură heliomată
PRO
- Aparatul de sudura ALMAZ este un aparat portabil, având o greutate maximă de 3 kg, ceea ce îl face ușor de manevrat și utilizat.
- Este foarte rezistent la condițiile dure de lucru.
CONTRA
- Cablurile de alimentare sunt scurte, așadar necesită un prelungitor
- Este utilizabil pentru o gamă mare de materiale, cu excepția aluminiului.
De ce am ales acest produs
Aparatul de sudura ALMAZ 250 este un model nou, construit integral din metal.
Sistemul de răcirea al aparatului este unul eficint datorită electroventilatoarelor cu debit mare de aer. Astfel, dacă se depășește limita maximă de temperatură internă, aparatul se oprește automat din funcționare, până când temperatura internă coboară la valorile normale de funcționare.
Almaz 250 SW este un aparat pentru sudura monofazat, tip invertor, recomandat în special pentru sudarea cu electrozi înveliți în curent continuu, prin procedeul MMA (Manual Metal Arc). Acesta poate fi folosit cu succes pentru toate tipurile de electrozi înveliți (electrozi rutilici, electrozi bazici, electrozi inox etc.) și pentru o gamă diversificată de materiale precum oțelu aliat si nealiat, otelul inoxidabil, fonta, cupru, etc.
Surse
- https://mathaus.ro/blog/cum-se-sudeaza-in-mod-corect-si-care-sunt-regulile-de-baza-sfaturi-utile-pentru-siguranta-art36#article-link-art36Paragraph1
- https://ro.wikipedia.org/wiki/Sudare
- https://www.mereuprimul.ro/cum-se-sudeaza-a86
- https://ro-unelte.ro/collections/aparate-sudura/products/aparat-sudura-invertor-procraft-285-ah-germany
- https://ro-unelte.ro/collections/aparate-sudura/products/invertor-aparat-sudura-brillo-320s-ah-lcd-anti-lipire-invertor-igbt
- https://ro-unelte.ro/collections/aparate-sudura/products/set-aparat-de-sudura-invertor-almaz-250a-az-es002-masca-de-sudura-heliomata